Skip to content

Hét laatste nieuws over de CSRD-wet in Nederland november 2024

Met versie 2024.2 net gelanceerd en klaar voor gebruik, kijken we ook meteen naar de ontwikkelingen voor versie 2025.1.

Afgelopen maand heeft het CSRD-team van BouwInfosys vooral aandacht gestoken in het contact met klanten. Zo zijn we bij verschillende klanten op bezoek geweest om met de directie, medewerkers en de accountant om tafel te gaan. In deze gesprekken hebben we niet alleen de wetgeving besproken, maar ook de oplossingen in Works en de huidige ontwikkelingen. De feedback uit deze gesprekken helpt ons bij het prioriteren van nieuwe grote ontwikkelingen en het verfijnen van de huidige functionaliteiten. Naast de bezoeken hebben we een webinar georganiseerd waarin Arno Berwers en Marlou Duchâteau meer vertellen over het stappenplan voor de wetgeving. Daarnaast gaan ze ook dieper in op de functionaliteiten in Works en laten ze zien hoe je via de facturatie ESG-data kan uitwisselen. Het webinar is terug te zien via deze link.

Tot slot heeft het team gewerkt aan draaiboeken voor klanten die zelf aan de slag willen met de CSRD-implementatie. Deze draaiboeken zijn te vinden waar alle andere documentatie ook staat, op het abonneeportaal onder ‘Documentatie’. Zoek daar naar ‘CSRD – Richtlijnen’ en ‘CSRD – CO2-Boekhouding’.

Ook hebben wij de releasedagen achter de rug waar onze collega Laurens de functionaliteiten in Works heeft getoond. Omdat de releasedagen zijn geweest, zijn we ook aan het brainstormen over de nieuwe functionaliteiten in versie 2025.1 op het gebied van ESG. Hierbij zal onze focus gaan liggen op het verder verfijnen en gebruiksvriendelijk maken van de CO2-boekhouding, waarbij het productpaspoort een belangrijk onderdeel is, en het ontwikkelen van een CSRD-Workflow. Veel klanten hebben gevraagd of we meer willen faciliteren in de hele workflow van de CSRD-rapportage. Om die reden gaan we onderzoeken hoe we de dubbele materialiteitsanalyse, koppeling met de EFRAG-datapunten, invulling van de datapunten tot aan het deponeren van het jaarverslag bij de KVK en op de website in Works kunnen inbouwen. We trekken hiervoor graag, aan het begin van volgend jaar, de leerlingen uit, hoe dit proces nu veelal handmatig is verlopen.

Als er ruimte in de agenda overblijft voor meer ontwikkelingen, is het eerstvolgende punt dashboarding en heldere tussenrapportages. Mocht je iets missen in de lijst met ontwikkelingen neem dan vooral even contact op.

Waar we de afgelopen maand ook veel tijd aan hebben besteed is de normalisering van ESG-data op productpaspoorten en deze uit te kunnen wisselen via e-facturatie. Dit is namelijk een noodzakelijke stap in het verbeteren van de CO2-boekhouding en de CSRD-rapportage. Zo zijn we opnieuw aanwezig geweest bij de sessie van DigiGO op woensdag 6 november over het Plan van Aanpak. Hier waren onder andere de grote bouwers als BAM, Heijmans en TBI, maar ook de brancheorganisaties Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Hibin, KBN en Betonhuis aanwezig. Gezien de aanwezigheid van partijen wordt het belang van standaardisatie in productpaspoorten en uitwisseling van deze informatie sectorbreed gezien en is er bij ons de voorzichtige hoop dat we volgend jaar gaan beginnen met het maken van afspraken.

Productpaspoorten van materialen uitsturen bij de facturatie, dat gaat toch nooit werken?

Een terechte opvatting, want het uitsturen van ESG-data van je dienst of product bij de facturatie is een nieuwe ontwikkeling. Maar net als bij alle ontwikkelingen hebben wij als mensen een idee in gedachten en kunnen we dit idee omzetten in werkelijkheid. Zo is het idee van ESG-informatie op productpaspoorten uitwisselen via E-facturatie ook een idee die uit noodzaak is geboren. Want waarom is die data-uitwisseling tussen leverancier van een product of dienst naar de gebruikers van deze producten of diensten nu zo belangrijk?

Allereerst is het belangrijk om te kunnen voldoen aan de CSRD-wetgeving. Vanuit de wet wordt niet alleen gevraagd hoeveel CO2-uitstoot er gepaard is gegaan met de verbruikte brandstoffen en ingekochte elektriciteit, maar vraagt.

de wet ook om de uitstoot van alle ingekochte goederen en diensten en al je verkochte goederen en diensten in beeld te brengen. De uitstoot van scope 3, de waardeketen, zal voor de meeste bedrijven in het eerste jaar nog niet verplicht zijn, maar over 2-3 jaar zal hier wel naar worden gevraagd en zal er een onderbouwd antwoord gegeven moeten worden. De ESG-informatie van producten en diensten is daarmee belangrijk, dit om aan te tonen hoe groot de impact van de gehele organisatie is op mens en milieu. Daarnaast is ESG-informatie van producten en diensten belangrijk om daarop te kunnen sturen en de negatieve impact op mens en milieu te verkleinen. Door inzicht te hebben in welk product of welke dienst een grotere vervuiler is dan de ander, kunnen er andere productkeuzes worden gemaakt of nieuwe afspraken worden gemaakt met de leverancier.

Bij BouwInfosys zijn we nu al een tijdje bezig met het onderzoeken van welke bron we gebruik kunnen maken. Hierbij is het van belang dat de ESG-data geverifieerd is en de methode Europees wordt gebruikt. Vanuit dit onderzoek zijn we op de Environmental Product Declarations (EPD’s) uitgekomen. Dit is een onafhankelijk, geverifieerd en geregistreerd document dat transparante en vergelijkbare informatie toont over hoe een product het milieu beïnvloedt tijdens zijn levenscyclus. Vanuit dit EPD halen we de benodigde informatie om een productpaspoort in Works te kunnen vullen. We hebben dit nu voor zo’n 100 materialen uitgewerkt, zodat klanten die aan de slag gaan met de CSRD-module gebruik kunnen maken van deze productinformatie.

Echter worden er duizenden producten in de bouw gebruikt en zijn er daarmee ook duizenden EPD’s in omloop. Hoewel een EPD een vast format heeft, zijn er toch veel verschillende documenten te vinden. De uitdaging waar we nu tegenaan lopen is dat een EPD vaak in PDF-format wordt opgeleverd waardoor deze lastig in te lezen is in Works. Daarnaast is het lastig om te filteren welke informatie er uit de documenten gehaald moet worden, omdat niet alle informatie bruikbaar of aanwezig is. Hierdoor blijft het puzzelen en hebben we hulp van anderen nodig om de data goed uit de EPD’s te kunnen onttrekken en zullen we met de sector goede afspraken moeten maken over het uitsturen van productpaspoort informatie via de facturatie.

Groothandels focussen ook op milieu en duurzaamheidsprestaties van hun eigen organisatie en de producten:

Deze maand belichten we graag een partij uit de keten die veel te doen heeft met ESG-productinformatie, namelijk de groothandel TABS Holland! Uit het proeftraject zijn we in aanraking gekomen met de groothandel TABS Holland, bestaande uit leveranciers van hout en bouwmaterialen op de Nederlandse nieuwbouw-, renovatie- en onderhoudsmarkt. Vanuit onze gesprekken zijn we erachter gekomen dat TABS Holland al veel doet op het gebied van het inzichtelijk maken van hun verkochte materialen en producten. Duurzaamheid en de CSRD zijn dan ook echt een thema bij hen. Dit is terug te zien in hun jaarverslag van 2023. In de bijgevoegde foto hieronder is een deel uit het jaarverslag te lezen. Hierin vertelt TABS Holland meer over hun focus op het gebied van duurzaamheid. Nieuwsgierig naar het volledige jaarverslag? Dan is deze hier te vinden.