Skip to content

Hét laatste nieuws over de CSRD-wet in Nederland april 2025

Kom alles over de CSRD en de bouw te weten via deze nieuwsbrief!

Is duurzaamheid door het Omnibus-pakket van de agenda gehaald? De afgelopen maanden kregen we een helder antwoord op deze vraag: ‘Nee, maar het krijgt wel een andere invulling of prioriteit’. Hoe duurzaamheid nu wordt ingevuld door bedrijven en wat de VSME-standaard is, bespreken we in deze nieuwsbrief. Natuurlijk wordt ook verteld waar BouwInfosys mee bezig is en hoe het Ketenstandaardcongres was.

Let op! We vragen ook om uw mening over de ontwikkelingen in 25.2 via een korte poll; mis dit niet!

De CSRD-module in Works al ontdekt? Download de draaiboeken op het partnerportaal, bekijk de video op het portaal of vraag een persoonlijke demo aan via CSRD@bouwinfosys.nl

Hoe geven bouwbedrijven nu invulling en prioriteit aan duurzaamheid?

In de afgelopen maanden hebben we met verschillende klanten en partnerorganisaties gesproken over de nieuwe realiteit rondom verplichte duurzaamheidsrapportage. We horen veel verschillende reacties, van verontwaardiging tot aan opluchting. Met name omdat de ‘druk van de ketel is’. Toch blijven veel eigenaren en medewerkers het belang van transparantie en duurzaamheid inzien en zoeken daarom naar een invulling die past bij de corebusiness van de organisatie. Voor sommige bedrijven past duurzaamheidsverslaglegging in het jaarverslag en voor andere is dit certificering, whitepapers of andere vormen van communicatie.

De meeste grote bouwers hebben inmiddels hun jaarverslag met  duurzaamheidsstatement gepubliceerd en zullen de komende jaren onder de ESRS-standaarden blijven rapporteren. Voor hen is de weg naar voren helder, maar voor bedrijven die deze helderheid niet hebben, is het tijd voor reflectie. Bedrijven stellen de vraag: “Welke vorm van duurzaamheid en transparantie past bij ons en onze ketenpartners?” en “Wat betekent dit voor onze organisatie en de voorbereidingen die we tot nu toe hebben getroffen op de CSRD-verplichting?”.

Bedrijven kiezen vervolgens om verder te gaan met één of meerdere van de volgende drie opties:

  1. Doorgaan met de voorbereidingen op duurzaamheidsverslaglegging, maar dan onder de vrijwillige rapportagerichtlijnen (VSME) of anderen rapportagerichtlijnen.
  2. Focus op een of meerdere certificeringen, zoals Bcorp, CO2-prestatieladder, ISO of BREEAM.
  3. Directe verantwoording en uitwisseling van duurzaamheidsinformatie aan klanten. Bijvoorbeeld via facturatie, rapportages of andere kanalen.

BouwInfosys wil klanten verder helpen met hun duurzaamheidsuitdagingen!

Ondanks dat er geen algemeen duurzaamheidsadvies meer is te geven voor bedrijven, anders dan “ga met duurzaamheid aan de slag” of “ga zo door!”, blijft het zoeken naar de gemene delers om Works op de groeiende vraag voor te bereiden. Daarom hebben we er voor gekozen om voor de ontwikkelingen van versie 2025.2 te focussen op de volgende onderwerpen:

  1. Duurzaamheidsverslaglegging onder de CSRD-ESRS en CSRD-VSME.
  2. Dataverzameling, sturing en verantwoording voor certificatie van de CO2-prestatieladder.
  3. Informatie-uitwisseling over de CO2-uitstoot en circulariteit via facturatie.

In deze nieuwsbrief wordt er uitleg gegeven omtrent de CSRD-VSME en informatie-uitwisseling. De CO2-prestatieladder komt in de volgende nieuwsbrief aan bod.

De CSRD-VSME standaard is het kleine broertje van de CSRD-ESRS, met een paar eigenaardigheden.

Wat prettig is aan de VSME is dat het maar 66 bladzijdes zijn i.p.v. de 265 bladzijdes die de ESRS-richtlijnen telt. Daarnaast hebben beide standaarden betrekking op dezelfde duurzaamheidsthema’s én zit dezelfde opbouw erin verstopt. Namelijk: wat is de context van de organisatie? Wat zijn de relevante duurzaamheidsthema’s o.b.v. impact en financiële gevolgen? Hoe gaat de organisatie met de relevante thema’s om en is daarvoor beschreven beleid? Zijn er voor de thema’s acties, doelen en KPI’s geformuleerd?

Het enige nadeel aan de VSME is dat de heldere hoofdstukkenopbouw die de ESRS kent niet is overgenomen. In de ESRS werd namelijk per thema en daarmee per hoofdstuk gevraagd naar beleid, acties, doelen, KPI’s. In de VSME staat dit iets meer verspreid over de hoofdstukken. In de tabel hieronder hebben we een overzicht gemaakt voor de koppeling tussen de duurzaamheidsthema’s, hoofdstukken uit de ESRS en VSME-standaarden.

 

Duurzaamheidsthema Koppeling thema’s ESRS-hoofdstukken Koppeling thema’s VSME-hoofdstukken
Algemene informatie 2 B1+C1
Klimaatverandering en energie E1 B2+C2+B3+C3+C4
Vervuiling naar lucht, water of bodem E2 B2+C2+B4
Watergebruik en mariene hulpbronnen E3 B2+C2+B6
Biodiversiteit en ecosystemen E4 B2+C2+B5
Grondstoffengebruik en de circulaire economie E5 B2+C2+B7
Eigen personeel S1 B2+C2+B8+B9+B10+C5+C6+C7+C9
Werknemers in de waardeketen S2 B2+C2+C7
Betrokken gemeenschappen S3 B2+C2+C7
Consumenten en eindgebruikers S4 B2+C2+C7
Zakelijk gedrag G1 B2+C2+B11+C8

 

Opvallend aan de tabel hierboven is dat de VSME spreekt over hoofdstukken ‘B’ en ‘C’. Dit komt voort uit de mogelijkheid om onder de Basismodule (B van Basic) te rapporteren of onder de Basis en Uitgebreide module (C van Comprehensive).

Op dit moment weten we wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de ESRS en de VSME -standaard. Maar we blijven benieuwd naar uw wensen op het gebied van duurzaamheidsverslaglegging. Wil u met Works enkel de benodigde KPI’s kunnen berekenen of het hele verslag inclusief tekstvelden eenvoudig kunnen uitdraaien? Laat het ons weten via deze korte vragenlijst.

BouwInfosys blijft uitwisseling van CO2-data via e-facturatie op de agenda van de branche zetten.

Met meer dan 750 professionals kwamen we op 20 maart samen om te praten over digitale standaarden in de bouwsector. Ketenstandaard organiseerde onder het thema “Samen werken aan een duurzaam digitaal bouwwerkdossier” een groots congres, gevuld met inspirerende presentaties én volop netwerkmogelijkheden.

Ook wij vanuit BouwInfosys hebben ons steentje bijgedragen! Hier hebben Maarten Janssen en Marlou Duchâteau met trots het integrale CO2-managementsysteem in Works gepresenteerd én laten zien hoe deze data via e-facturatie eenvoudig kan worden uitgewisseld met opdrachtgevers. We zijn ervan overtuigd dat klanten die gebruik maken van Works inzicht kunnen krijgen in hun CO2-uitstoot zonder extra administratietijd, mits we de volgende uitdagingen in de sector het hoofd weten te bieden:
1. Verhoging van de beschikbaarheid van betrouwbare duurzaamheidsinformatie van producten.
2. Mogelijkheid tot eenvoudige uitwisseling van duurzaamheidsinformatie van producten, projecten en organisaties tussen de eigenaar van de data en gebruiker.

Tot slot een korte update over het Omnibus-pakket van de Europese Commissie

Het eerste onderdeel van het Omnibus-pakket is door de Europese Raad en het Parlement goedgekeurd; de zogeheten ‘Stop the clock’-richtlijn (bron). Dit betekent dat bedrijven die vanaf het boekjaar 2025 moeten rapporteren nu twee jaar uitstel hebben gekregen. Daarnaast krijgen lidstaten een jaar extra de tijd voor het omzetten van de CSRD in nationale wetgeving (bron). Over de andere voorstellen hebben nog geen stemmingen plaatsgevonden en daarmee lopen de onderhandelingen nog. Dat betekent dat het verhogen van de drempel voor duurzaamheidsrapportage van 250 naar 1.000 medewerkers niet definitief is en ook de andere voorstellen uit de vorige nieuwsbrief onzeker blijven. Ondanks deze onzekerheid blijft de AFM vasthouden aan het ingroeipad en roept accountants en ondernemingen op om te blijven investeren in betrouwbare en transparante duurzaamheidsinformatie (bron).