CSRD
De CSRD helpt jouw organisatie om duurzaamheidsprestaties inzichtelijk te maken én deze helder te communiceren.
De CSRD komt eraan. Bedrijven die voldoen aan minimaal twee van de drie criteria hieronder, zullen moeten rapporteren over een breed scala aan duurzaamheid pijlers.
- >250 medewerkers
- >25 miljoen activa
- >50 miljoen omzet
De betrouwbaarheid van de duurzaamheidsindicatoren zal door de accountant worden gecontroleerd. Indien dit onvoldoende op orde is, wordt er geen goedkeurende accountantsverklaring verstrekt. Het MKB moet in vanaf 1 januari 2025 beginnen met meten om begin 2026 met het eerste jaarverslag te komen.
Als ERP software leverancier kunnen wij het opstellen van het CSRD jaarverslag voor onze klanten een stuk eenvoudiger maken. Dit doen wij door de vele indicatoren uit de CSRD richtlijnen in onze software te verweven en door de data die nodig is voor deze rapportage makkelijk inzichtelijk te maken. Met deze nieuwe functionaliteiten kan er vanuit onze software een rapport gedraaid worden met alle indicatoren die door de EU zijn vastgesteld.
Zonder expertise in het vakgebied zijn wij van mening dat hulp bieden op het gebied van CSRD erg lastig is. Door de kennis die wij in de sector hebben kunnen wij de CSRD richtlijnen voor de bouw, installatie en infra context specifiek implementeren en hulp bieden met het inrichten en opstellen van een betrouwbaar CSRD jaarverslag.
Voor de bouw, installatie en infra zijn ESRS E1 – Klimaatverandering en ESRS E5 – Materiaalgebruik en circulaire economie de grootste pijnpunten van de rapportage. Hier komen de eigen CO2-uitstoot (scope 1 en 2), alle indirecte uitstoot uit de gehele keten (scope 3), materiaalgebruik en hergebruik van bronnen in voor. Veel hiervan kan al in onze software worden vastgelegd, wat nu nog niet mogelijk is wordt ontwikkeld.
Voor meer informatie over CSRD en onze ontwikkelingen op het gebied van CSRD? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief, voor vragen kan er naar CSRD@bouwinfosys.nl gemaild worden.